• Ro
  • Glæde
  • Overskud

Unge og angst – du KAN ændre det

Som ung lever man i en periode af konstant forandring. Både i en selv og i verdenen omkring florerer mange ting og hverdagen byder på mange nye indtryk og følelser. Både i relationerne i skolen, ved fritidsinteresserne og derhjemme.

I september 2022 viste en undersøgelse fra Børns Vilkår, at en stor del mistrivsel blandt børn og unge opstår, fordi de har svært ved at føle, at de passer ind og vender ansvaret indad, hvis de står uden for de sociale grupper, de gerne vil være en del af. Undersøgelsen understreger, at samfundet har et alvorligt problem med psykisk mistrivsel hos børn og unge.

Et af de tegn på mistrivsel, der særligt har bredt sig, er angst. Angst er en reaktion, som krop og sind kan udvise i forskellige scenarier. Normalt udløses reaktionen af hjernens stresshormon, når du befinder dig i situationer, hvor du er i fare, presset eller stresset. Dette grundlæggende instinkt ligger i de dybere lag i hjernen, aktiveres på grund af disse hormoner og så begynder kroppen at gå i alarmberedskab. Kroppen gør sig klar til enten at skulle kæmpe, flygte eller fryse på stedet.

Vil du læse mere om hvordan man kan hjælpe unge der mistrives? Læs med herUnge og lavt selvværd

Hvor kommer angst fra?

Angsten kan opstå på baggrund af flere årsager. Det kan eksempelvis være på baggrund af tidligere ubehagelige og negative oplevelser, der bliver grundlag for en negativ overbevisning, der kan blive gennemgående for den unges liv.

Hvis man har haft en ubehagelig oplevelse, kan det medføre, at man begynder at fortælle sig selv, at man ikke er i stand til at udføre en bestemt handling, eller gennemgå en bestemt situation. Eksempler på, hvordan dette kan påvirke unges trivsel kan være i form af eksamensangst, vandskræk eller social angst. Når den negative overbevisning gentages, ændrer det hjernens måde at forholde sig til situationen, og dette kan give en følelse af angst, fordi hjernen reagerer på situationen som noget farligt.

Oplevelsen af angst vil variere fra person til person, både i symptomer og sværhedsgrad. Ikke alle, der oplever angst i deres hverdag lider af en såkaldt angstlidelse. Befinder man sig i et miljø, der føles stresset eller deprimerende, kan dette også være angstfremkaldende – fordi angst er kroppens fysiske og psykiske reaktion på de negative overbevisninger.

Angst opleves forskelligt. Nogle lever med det og acceptere blot, at følelsen er der, men gør ikke mere end som så. Andre oplever et behov for at tage hånd om angsten og genvinde det overskud og den positivitet som angsten har frataget dem.

Er du interesseret i unges trivsel? – Læs dette blogindlæg om Unge og lavt selvværd

Hvad skal forældre være opmærksomme på?

Angst kan have mange forskelligartede symptomer, og kan derfor være svær at tolke entydigt. Nogle oplever en stærk følelse af panik og indre kaos, andre et fysisk ubehag. Angst kan hurtigt komme til at fylde meget i et ungt menneskes liv, men med en hjælpende hånd får de muligheden for at blomstre på ny.

Det er vigtigt, at man viser unge støtte og forståelse overfor deres angst. At man hjælper dem med at håndtere den, så de kan finde tilbage til sig selv, og essensen af, hvem de er, for at de kan få modet til at konfrontere deres angst og stå den imod. Uanset om det er eksamensangst, flyskræk eller vandskræk – så kan du gøre en forskel som forældre til et ungt menneske med angst.

Gennem hypnoterapi kan unge lære at stole på sig selv, og derigennem få modet og værktøjerne til selv at bekæmpe angsten.

Nysgerrig på, hvordan hypnose kan være en hjælp for dit unge menneske? Få 7 dage gratis!